קיבוץ מענית (רגיל)

המלצה לסיור בשוק מחנה יהודה בירושלים

דף הבית > המלצה לטיול ובליוי פנאי >  המלצה לסיור בשוק מחנה יהודה בירושלים
 
 
 אזור מחנה יהודה בירושלים פשוט מתפוצץ מאנשים. השוק מציע את מירב מרכולות למלא את הבית במיטב החומרים הגסטרונומיים. עברנו בין דוכני הירקות והפירות דרך שקי תבלינים בצבעים וריחות משגעים, מתחלף במעדניות של גבינות בשלל הטעמים, וממשיך למנה העיקרית, לסמטת הבשרים הסמוך לשוק העיראקי ולמסעדות שהחלו את בישול עוד יום קודם בהמשך נספר עלהן ואיך לא עמדנו בריח האפייה של חלות השבת
 

אבל חוץ מהם יש עוד דברים שהופכים את השוק לאזור שממש מומלץ לסייר בו ולטייל בין הסמטאות הצרות שמהם עולים ריחות וטעימות של מסעדות קטנטנות שמגישות מאכלים משובחים.

לשוק מגעים בנסיעה במכונית דרך רחוב אגריפס, עד לסוף השוק שם בקצה חניון השוק, רצוי לבוא מוקדם בבוקר. החנייה בתשלום. מאזור החנייה מובילה כניסה צדדית לתוך השוק.

ואז זה קורה לך, ברגע אחד מתחלף לו השקט בשלל של קולות הרוכלים המציעים את מרכולתם. מאמצע הדוכן עומד לו מאחור ושואג בקולי קולות " בואי גברת ראי איזה עגבנייה בשבע ועשרים בואו אדון קח מלפפון בשקל....".

"הסחורה" המונחת על "הבאסטות" מוערמת בהרים גבוהים העומדים כל רגע להתפרץ ולגלוש לכיוון שלך. ערמות מסודרות ועליהם מוסיף " הבסטיונר" עוד ועוד תוצרת חדשה טרייה נקייה ומעוררת את חשק לקחת ולקנות.

 
  
 התחנה הראשונה שלנו הופיעה באחת מסמטאות השוק זה היה בית קפה שהוא מקום קטן בסמטה צרה, שמגעים אליה מרחוב עץ חיים (הרחוב הראשי). לבית הקפה הנקרא "5 במאי" הוא משהו בין בית קפה לפאב זעיר שנמצא בלב השוק המקורה, בין הבסטות והחנויות של השוק. בית קפה שמגיש מלבד קפה ועוגיות תוכלו לאכול גם מבחר סלטים, מרק, כריכים, לשתות בירות טובות ונדירות למדי מהחבית. כשהגענו לבר בית הקפה 5 במאי מלבד שהוא התגלה כמקום קטן אבל בעל אופי מיוחד. נכנסים לבר ממרפסת קטנה ובה כמה שולחנות. בפנים יש חדר קטן ובו בר ושני שולחנות נוספים. יש עוד כמה מקומות ישיבה ברחבת השוק, ארגזים הפוכים שהוסבו לכיסאות בעזרת כריות צבעוניות. יש שירותים (לבעלי גוף קטן) וכיור זעיר ומיוחד לשטיפת ידיים.



מאחורי "5 במאי" ישנו סיפור על הבעלים, שהם חלק מקומונה של כעשרה חבר'ה צעירים, שמתגוררים יחד בקסטל וחיים קצת אחרת. חוץ מהמגורים המשותפים החברים בקומונה מחלקים ביניהם את ההכנסות וההוצאות, ומחזיקים בעסקים משותפים (נגרייה למשל) שנקראים כולם "5 במאי".
 
 חלקנו הסתפקנו בקפה – קפה אספרסו עם רמת הקצף הנכונה עם היציבות והמרקם והיו ששתו את התה הירוק עתיר ריחות של יסמין להם הוצמדה עוגייה קטנה כל אלו עשו את העבודה וחממו לנו את הלב של הקור הירושלמי ואנו שנדרשנו לאכול במצוות איה ( עליה נספר בפוסט אחר) 6 ארוחות ביום הזמנו ארוחת בוקר קטנה של סנדבייץ עם לחם מלא שלתוכו הוכנסה ביצת עין הפוכה שישבה על גבינה צהובה ורק משה בחר את סלט הירקות העשיר במבחר סוגי גבינות שאתם שמם מוצאים רק במעדניות מובחרות המצטיינות באיכות גבינות גבוהה ( על דאגה בהמשך נספר על אחת כזו). 
  
 משם המשכנו בסיור בשוק, מטיילים בין הדוכנים מושטים יד לטעום מעוד זית עם טעם יווני ועוד עלה גפן ממולא באורז והקופסאות מתמלאות אחת אחת, תאוות להגיע כבר למקרר. אל מעדניות הגבינות עם ריחות וטעמים שהגירו לנו את הריר בחייך, כן הגענו למעדניית הגבינות של בשאר. על החנות הזאת נאמר שהיא החנות עם מבחר הגבינות הגדול ביותר באירופה. זו לא נראה כשנכנסים אל המקום הקטן שנמצא בלב השוק, אבל עומס הקהל אומר זאת. היצע הגבינות מרחבי העולם והיין שממול מאוד מומלצים (המחירים גבוהים). 
  
 

נצמדים אחד לשני, מעבירים שקית מיד ליד מכובד הממלא אותם בשעועית ירוקה, רימונים מתפוצצים וסלטים שמוצאים בשוק. כן הכסף שבארנק יוצא לאור ומרגיש חופשי לעבור לרוכל בשוק בתמורה לעוד חלבה מצופה בשקדים אצל המלך עם כתר הזהב.

אחרי הליכה בסמטאות, לאחר שהצצנו לחשמלית שחלפה ברחוב יפו. הפלא הירושלמי, שהגיח בשקט בשקט על המסילה לאורך הרחוב ללא עושה חשבון לתנועת ההולכים עמוס באנשים עמוסים בשקיות ובעגלות של הקניות מהשוק. רעבים, רעבים? שאלו הבנות כאילו לא ידעו את התשובה מסכמים שהולכים לאכול בסמטאות של העיראקי

 

המקום זו רחבה של בתי קפה הדומה יותר למועדון למבוגרים . משמש את הבאים מהשוק לשתיה חמה ולמשחקי שש בש . את השחקנים מקיפים גדודי נותני עצות איך להתקדם למהלך הבא.

שם בקצה הרחבה, על פתילות של פעם, מתבשלים להם המעדנים, שעוד מעט יגיעו לשולחן שלנו. כן לפני שבוחרים את המנה שווה להגיע למטבח של המסעדה ולהציץ לתוך הסירים המבעבעים וגודשים עד לקצה בנוזל הסמיך העוטף את הממולאים. במסעדת "עזורה", שקיימת כאן למעלה מ-59 שנים, מבשלים על פתילה בסירים גדולים וכאשר פותחים את המכסים עולה מהן אדים של ריחות ובתוכם מבחר של ממולאים. נדמה לפי הסיפורים שמכל ירק מבשלים ממולא. מרק הקובה הרגיל גם "סיסקה" - קובה ממולאת בשר קצוץ גס שהוכן במקום בבשר טחון. מוסקה ממולאת בבשר, סופריטו ואפשר גם חצי, בשר ראות וחומס עם טחינה לניגוב וסלט עגבניות ובצל חתוך דק כמו שצריך. לא יכולנו לקינוח. המשכנו לטייל.
הסיור בשוק אורך מספר שעות ומומלץ לטייל בו מפעם לפעם ביום ובשעה אחרים, בשעות הערב משנה המקום את אופיו והופך למקום בילוי עם מסעדות שמוזיקה ולהקות שמופיעות בראשית דרכן.
 
לשוק מחנה יהודה ישנו אתר " מחנה " המציעה מגוון של טעימות וסיורים להרחבה - http://www.machne.co.il/category/%D7%A8%D7%97%D7%95%D7%91-%D7%9E%D7%97%D7%A0%D7%94-%D7%99%D7%94%D7%95%D7%93%D7%94

באתר טיולי מומלץ לערוך טיול עם הסברים ומפות לטייל עצמאי - http://www.tiuli.com/track_info.asp?track_id=96

על מסעדת "עזורה", בכתבה מעתון מקומי ירושלים - 

http://www.mynet.co.il/articles/0,7340,L-3656351,00.html
 המלצה על מדריכה נורית ברזל שעורכת סיור בשוק מחנה יהודה נמצא באתר :
http://www.nuritb.com/page_04_other_02_Shuk.html

ולקינוח סרטון על ירושלים בצבעים:
צילומים: רוני גרואג כתב: אבי ביבס