קיבוץ מענית (רגיל)

המלצה לטיול- פארק ענבה, יער המכבים

דף הבית > המלצה לטיול ובליוי פנאי >  המלצה לטיול- פארק ענבה, יער המכבים
 
 
אל מחסום חרבתה, הגענו מכביש 443, זהו הכביש לירושלים המגיע לפסגת זאב. שם לפני שהמשכנו אספנו את החייל. חיפשנו מקום לאורר קצת את החייל שלנו. המקום הקרוב , 5 דקות נסיעה, הוא פארק ענבה.

לפארק מגעים מהכניסה הראשית לעיר (כביש 443) נוסעים לאורך שדרות החשמונאים. ניתן לחנות בחניה העליונה בשדרות החשמונאים או לפנות ימינה לרח' עמק זבולון לחנייה הצפונית של הפארק.

מהחנייה הנמצאת מעל הפארק ישנה ירידה לתוך הפארק. שיקלו היטב מה לקחת לפני שיורדים. בתוך הפארק מקומות ישיבה מסודרים עם אפשרות לשבת על הדשא.

 
 פארק ענבה

פארק  ענבה החל לפעול בשנת 2010, נמצא בעיר מודיעין- מכבים-רעות. שטח הפארק מהווה שילוב של מגרש משחקים, מתקני ספורט ופנאי, אגם מים, שבילי הליכה, פסלים ומדשאות עם פינות ישיבה. הפארק נמצא בקרבת הרכבת של מודיעין מרכז.

האגם משתרע בהיקף של 14,100 מ"ר, בתוך האגם חיים דגים, קרפיון שחור ואמנון כסוף. כמו כן יש דגי גמבוזיה הידועים כאוכלי ביצי יתושים. באגם יש אפשרות לשכור סירות פאדלים וקאייקים ( לא בשבת).

בגן המשחקים, מתקן הבנוי מקורות עץ ובמרכז מתקני משחק לילדים.

בנוסף ישנו בוסתן שמשלב עצים מארץ ישראל, אלון מצוי, עצי זית, דקלים ועוד. בביקרונו העצים עדין צעירים וימיהם לתת צל עוד ארוכים.

בתוך הפארק, בין השבילים זרועים פסלים של דינוזאורים, שקנאים וליד האגם תנינים פוערי פה.

מבט על קבוצת הבתים מהפארק מזכירה את מתחם הולילנד בירושלים
איך מגיעים מהכניסה הראשית לעיר (כביש 443) נוסעים לאורך שדרות החשמונאים. ניתן לחנות בחניה העליונה בשדרות החשמונאים או לפנות ימינה לרח' עמק זבולון לחנייה הצפונית של הפארק.
 
יער המכבים

אל היער מגעים מכביש 443 ממודיעין לכיוון תל- אביב, אחרי צומת שילת ישנה פנייה לתוך היער. כ-10 מטר המחנייה, ישנו שילוט, מגעים לאנדרטה בצורת 8 משלושים, ליד קיר שבו מונצחים שמות החללים חיילים ואנשי האזור שלחמו על לשמירת הדרך ירושלים.

שם ליד אנדרטת המכבים סיפרנו את הסיפור של הקמת האנדרטה לזכר הלוחמים שנפלו באזור מודיעין והגבורה שדמתה לתקופת החשומנאים. ביער כלניות אדומות צובעות את הירוק מסביב.

 יער המכבים נחשב כמקום קבורתם של המכבים,  בני משפחת חשמונאי,בספר המכבים (א, פרק י"ג, 30-27) מתאר יוסף בן מתתיהו את קברי המכבים: "שמעון בנה קבר אביו ואחיו וירימהו למראה באבן גזית מאחור ומפנים. ויקם עליו שבע פירמידות זו לעומת זו לאביו ולאמו ולארבעת אחיו, ולהן עשה חשבונות, הציב מסביב עמודים גדולים ועשה על העמודים מערכת כלי זין לשם עולם וליד המערכת אניות חקוקות לראווה לכל הבאים בים. זה הקבר אשר עשה במודיעין עד היום הזה". האם אכן אלו קברות המכבים? על כך חלוקות הדעות. כלל לא בטוח שהמקום הוא אומנם המקום האמיתי. אדריכלות הקבורה (קברים מקומרים) והממצאים הארכאולוגיים שנמצאו בתוכם, לא תואמים את תקופת החשמונאים אלא משערים שהקברים הם מתקופה מאוחרת יותר למרד, מאות שנים אחרי תקופת החשמונאים, מהתקופה הרומית-ביזנטית. אנו לא ניכנס לפירוט הדעות השונות, אבל נספר כיצד התגלגל המיתוס. ב-1909 הגיעו למקום תלמידי הגימנסיה "הרצליה" מתל אביב. הם הדליקו במקום לפידים לרגל חג החנוכה וכינו את המקום "קברות המכבים", זאת על סמך השם אל-מדיה (שמה העתיק של מודיעין, העיר שבה פרץ מרד החשמונאים) והכינוי שניתן בערבית למקום "קובור אל-יהוד" (קבר הסולטן אל יהוד – קבר מלך היהודים). ( מתוך Eירוק)

מהאנדרטה מוביל שביל כוכר בו ניתן להמשיך ברגל או ברכב. על הדרך לכיוון יער ברזיל, נמצא את קבר שיח ערבאווי("בעל העגלה"), שחוקרים טוענים שגם זו הוכחה שלא כאן קבורים החשמונאים.

קברות המכבים

מתוך וויקפדיה " המומחים חלוקים בשאלה האם אתה זה הוא אכן קברות החשמונאים. צפונית לאתר המכונה "קברות המכבים" מצוי מבנה אבן המקורה בכיפה המכונה "חורבת הגרדי". מועד בנייתו המשוער הוא בתקופה הביזנטית, ובמרכזו נמצא קבר שייח (שיח' אל-ע'רבאווי). שרידי המקום נחקרו כבר בשנת 1870 בידי ויקטור גרן. בשנת 1874 חקר את המקום הארכאולוג הצרפתי שארל קלרמון-גנו, שזיהה את המבנה עם המבנה המסומן במפת מידבא כמקום קבורתם של המכבים. במפה מהמאה ה-4 נכתב: "את מצבת קבריהם (של המכבים) מראים עד היום". לאחרונה הציעו החוקרים לזהות את 'ח'רבת חמאם אל מידיה', המצויה בסמוך לאתר המכונה "קברות המכבים" ולאנדרטה שהוקמה עליו, שבה נמצאו שרידים מתקופות שונות ובהם שרידים למערות קבורה יהודיות, כמקומה של העיר החשמונאית מודיעין‏‏."

 

 להמשך המלצה על מסלול הליכה מתוך אתר טיולי לחץ כאן.