קיבוץ מענית (רגיל)

ברכת מזכיר הקיבוץ לאירוע יובל ה- 70; 8/9/12

דף הבית > מענית חוגגת עליה לקרקע 6.9.1942 >  ברכת מזכיר הקיבוץ לאירוע יובל ה- 70; 8/9/12
 
 

ברכת מזכיר הקיבוץ לאירוע יובל ה- 70; 8/9/12

משתתפים יקרים- אורחים, בני הקיבוץ, עובדי הקיבוץ, תושבי וחברי הקיבוץ, ומשפחותיהם;
וולוולה, מזכיר התנועה הקיבוצית; אילן, בן וחבר מענית, ראש המועצה האזורית מנשה.
ערב טוב, וחג יובל שמח



שלשום, לפני 70 שנה, הגיעה בדיוק לכאן 'שיירת' מייסדי הקיבוץ.
מתוך חלוציות ציונית, ולפי ערכי תנועת השומר הצעיר, הם הפכו את גבעת טרשים שפגשו במקום, לגן פורח, שבמרכזו חיים של שיתוף, יצירה, ושליחות מיוחדים במינם.
במעשה התיישבות זה השפיעו, כאן באזור, על גבולה המזרחי של מדינת ישראל.
היום, נותרו עימנו רק חמישה חברים מדור המייסדים, הנמצאים בעשור העשירי לחייהם. נברך ונכבד אותם. נזכור לברכה את חבריהם, שעבור חלקנו הם הורים, סבים, וסבים רבים.

ובמעבר לימינו. מהו היום קיבוץ, מהי היום מענית? התשובה מורכבת ומסובכת; אני אנסה לציין שלושה מאפיינים.
המאפיין הראשון קשור לשינוי והתחדשות.
מאז שנות ה- 90', עוברת השיטה השיתופית הנוקשה, ברוב הקיבוצים, תהליכי שינוי מהותיים. זאת, בהתאם לרצון ולבחירה של חברי הקיבוץ. שינויים אלו הם תמיד מסע קשה- כלכלית, ארגונית, חברתית ויותר מכל אישית.
המיוחד למענית הוא שבחרנו לנוע בדרך איטית, ומדורגת. דרך סבלנית ובה שלבים רבים. ועם זאת, בדרך יסודית עקבית ותכליתית.
ולימים הסתבר כי האימרה "לכו לאט- תגיעו מהר" מתאימה לנו מאוד. בסדרה של תחומים שבהתחדשות אירגונית היה מענית מבין הקיבוצים הראשונים- שיזם וגיבש מודלים חדשים; כך בתחומים של: הסדר מימון חובות; הסכמים עם גורמי הממשל ובהם רשם האגודות; הרכבת מסלולי צעירים וקליטה; מהלכי שיוך זכויות נכסיות; ואף צלחנו התמודדויות משפטיות מסובכות.
במספר שלבים זכינו לתמיכה חשובה של התנועה הקיבוצית, וזו הזדמנות להודות לעומד בראשה.
קשה לי להתנבא היכן תהיה מענית בעוד עשור, בחגיגות ה- 80'; אך אני מקווה כי לצד החופש האישי, תוותר מתכונת הכוללת סולידריות רחבה, ערבות הדדית, אחריות לבעלי צרכים מיוחדים; לצד כל אלו נקיים חיי חברה ותרבות משמעותיים.

המאפיין השני הוא מגוון האוכלוסיות.
במענית מתגוררים גילאי ארבע דורות, הנתונים בהסדרים מגוונים: חברים בהסדר שיתופי משולב, חברים בעצמאות כלכלית, בנים במסלולים, תושבים בשכירות, עובדים זרים, ואף קבוצת אוכלוסיה מוגנת של בית אקשטיין.
לכך אפשר להוסיף גם את עובדי הקיבוץ, שאנו רואים בהם חלק ממשפחת הקיבוץ, לשנים רבות.
בחיי היום יום פועלים ממלאי התפקידים בקיבוץ לשלב את מגוון האוכלוסין בחיי הקהילה והתרבות. חשוב לנו לכבד ולחבר את כל מי שמתגורר חי במענית, גם אם לא כחבר אגודה.
כדי לעודד ולטפח את מפגש וגיבוש הקהילה כולה, אנו משקיעים בטיפוח מתקני ומוסדות הציבור והתרבות בקיבוץ. כך נעשה בשנים האחרונות בשיפוצים של: בית חביבה, מועדון הנעורים, מועדון הצעירים, בריכת השחייה, חצרות המשחקים, אתר הפילבוקס, ואפילו חלקית במבנה חדר האוכל.
דוגמא לשילוב כל האוכלוסיות במענית- נוכל לראות, כאן, הערב, על הבמה הזו.

המאפיין השלישי (והדוגמא האחרונה) הוא חתירה למצויינות
זכינו, התמזל מזלנו, והתפתחה והוטמעה במענית גישה של מצויינות. זאת, הן בענפי המשק והתאגידים, הן במוסדות הקהילה. אלו מתנהלים תוך ניסיון לשיפור האיכות וההישגים כשיגרה קבועה, יום יומית, כדרך חיים.
כך בשירותי החינוך, בשירותי הבריאות והרווחה, בפעילות התרבות, במינהלת הקיבוץ, בקידום התשתיות, בועדת הביטחון ועוד. גישה זו מביאה להצלחות בולטות, במרבית הענפים- לרווחת החברים ותושבי הקיבוץ.
הבסיס להצלחות אלו הוא אמון ציבורי וסמכויות מסודרות הנמסרות לממלאי התפקידים בקיבוץ ובמשק. אלו מצידם, גומלים לציבור בהשקעת מאמצים אישיים ובהתנהלות מצויינת.

אי אפשר לקיים אירוע ציבורי משמעותי
מבלי לומר מילה על המציאות הסובבת; מחוץ ל'כפר' שלנו, מתחבטת החברה הישראלית בהתמודדות על דרכה; בחלק מן ההיבטים קיימת נסיגה מדאיגה.
אני קורה לחברי ולתושבי מענית- להמשיך ולהעמיק את פועלם, כאזרחים, הפעילים בקורה בחברה הישראלית- כי הכפר הקטן והפורח שלנו תלוי ויושפע מן הקורה במדינה.

ולסיום אני מבקש להודות-
לנאווה- מפיקת אירועי היובל; לעמליה- מנהלת התרבות; לחיים- במאי הערב הזה; למתנדבים הרבים- בוגרים, צעירים, וילדים שתרמו והשקיעו, מאמצים וכישרון, לאורך כל שנת היובל.
בזכותכם, הרכזים והמתנדבים- עברנו השנה חוויות מעשירות במיוחד- בטיול בדרום, במפגן החנוכה בפילבוקס, ביצירת יום העצמאות, בהפקה העצמית של 'יום הילד', בחוברת סיפורי המקום, בדיסק השירים,
ויש לנו ציפיות להינות גם בערב הזה, שמייד יחל...