קיבוץ מענית (רגיל)

הלול במענית -זיכרונות של יגאל ברקת

דף הבית > ארכיון מאמרים פנימי >  הלול במענית -זיכרונות של יגאל ברקת
 
 
 
 כבר צינתי בעבר שגידול עופות שונים התחילו במענית עוד בזמן ההמתנה הארוכה (קרוב ל 7 שנים ), בכרכור לפני העלייה על הקרקע כאן איפה שעכשיו יושב הקיבוץ . אגב מחר 6.9.2020 ימלאו 78 שנים להתיישבות   !! . עוד דבר מעניין זוג החברים מרים ודב אייזלר ז"ל ההורים של מיכל אייזרנר ,עמירה רז ,ולביאה שטיין .התחילו בגידול העופות ובתוכן גם תרנגולות שם בכרכור והמשיכו בכך לאורך כל ימי חייהם כאן במענית .
 הזיכרונות שלי מהלול מתחילים בגיל הגן הלול היה אתר טיולים פתוח לכל ילדי הקיבוץ .וביקור בתוך הלולים או במדגרה לראות וללטף אפרוחים חיים או בכניסה לתוך לולי פרגיות וריצה ביניהן הייתה חוויה של שובבות אבל גם חשיפה לבעלי חיים אמיתיים . 1953 אני תלמיד במבואות עירון בכיתה ח' עובד שנתיים כל יום אחר הצהריים שעתיים בלול. יחד עם בן נוסף הינו שופכים גרעינים של דורה (מין דגן שהיום מגדלים אותו לתחמיץ קיץ לרפתות) על הריצפה בקצה לול מטילות, שופכים על זה שמן דגים עם ריח מיוחד מערבבים עם עטי חפירה וממלאים הכל בדליים גדולים וכבדים . עם הדליים נכנסים ללול ושופכים את הגרעינים לאבוסים עשויים פח תוך כדי מלחמות ברגליים עם העופות ובמיוחד עם התרנגולים התוקפניים . כעבור כמה שנים נבנה בית עם גג חצי עגול כמחסן תבואות ,שם הכינו תערובת גם ללולים וגם לרפת וחלוקת המזון היתה עם עגלה מחוברת לטרקטור ומכלים מיוחדים בתוך כל לול . בתערובת של הפרות הכניסו שברי חרובים (כן יש פרי כזה שגם ניסו לגדל ממנו מטע ביער של מענית),אנחנו כילדים הינו הולכים לרפת מוצאים שברי חרובים ואוכלים זאת במקום ממתקים שלא היו זמינים כמו היום . מחסן התבטאות הפך עם הזמן לסככת מיון פירות של מטעי מענית ואח"כ למחסן מיון ביצים של הלול במענית ומזה כעשר שנים הפך למשרדים של בר"מ –ביצי רבייה מענית .
 
 כמו כן הינו מבצעים איסוף ביצים בלולי ההטלה לתוך סלים עשויים מרשת ברזל ,את הסלים המלאים משאירים בקצה הלול ושם בבוקר החברים/ת היו ממינים את הביצים ומעבירים אותן ליעדים שונים (סדוקות למטבח לבישול, שלמות ויפות להדגרה במדגרה ,וכל השאר לשיווק לתנובה).
בלול מענית היו במשך מעל 30 שנה שלוחות רבות של גידול : מטילות , פיטום לבשר, מדגרה , רבייה כבד , ביתי אימון לאפרוחים, גידול פרגיות, השבחה ופיתוח הזן הכבד המיועד למאכל כבשר . לכל השלוחות נבנו לולים מיוחדים שבחלקם קיימים עד היום , לדוגמא :איפה שנמצא הדפוס של רחלי היה בית אימון לאפרוחים . איפה שנמצא הבניין הראשי של בית האריזה "אשבל" היה הפיטום לבשר . המחסנים של האחזקה והנוי כיום היו לולי מטילות. סככת הרפת שמשמשת לגידול עגלות אחרי לידתן היה גם היא לול מטילות ועוד ועוד . הלול היה ענף חקלאות מרכזי במענית ולא סתם ממנו צמח תאגיד בר"מ שנמכר השנה .
 

 בתחילת שנות ה 70 של המאה הקודמת החליט הקיבוץ בעצה אחת עם צוות הלולנים לסגור את כל השלוחות השונות ולהתרכז רק בשלוחה אחת :גידול מטילות לרבייה של זן כבד שהביצים שלהן ימכרו למדגרות בארץ . לצורך זה היה צריך להפוך את כל הלולים לכאלו שתהיה בהן רצפה מלאה עליה פוזרה נסורת נגריות עץ ועליהן גדלו העופות . זו היתה השקעה כספית גדולה והביצוע נמסר לאנשי "אומן" מנשה ברשותם של דודי מכפר גליקסון ואיציק מחדרה . להפוך לולים שהיו על רצפות עשויות שלבי עץ בגובה רב לרצפה מלאה באבן ובפסולת מחצבה וכו' כדי שהתרנגולות יהיו מעכשיו ע"ג ריצפה מלאה . היום יוצקים הכל מבטון אבל אז לא היה כסף לשם כך. ההטלה היתה לתוך כלובי עץ מיוחדים .איסוף הביצים היה ידני והאבסה בתחילה היתה גם היא ידנית ורק יותר מאוחר הוכנסו המאביסים החשמליים ובלולים המתקדמים גם אוספי ביצים מכניים .  הלולים היו עם גגות פח ולאחר מכן אסבסט , בימי חום וחמסינים היו משקים את הגגות במים לקירור .לא תמיד זה עזר ב 100% ולפעמים נמצאו עשרות רבות של עופות שמתו בחום , באותם ימים אכלו בחדר האוכל בשר עוף חופשי . כל שנה היו מחדשים את כל להקת המטילות ,ז"א שולחים את הזקנות למשחטות –זה חייב גיוסי לילה בהעמסת עופות של חברי הקיבוץ ועם סיום עבודת הלילה תמיד ארוחה בשרית עשירה במחסן הביצים . זו היתה חוויה של עבודה קשה בדומה לגיוסים אחרים כמו הובלת חציר מהשדות לפני גשמי האביב או הגיוסים לעישוב הכותנה בשדות .

ההתרכזות במענית בגידול עופות לרבייה כבדה וההתמקצעות של חברי/ת הצוות הביא לבסוף לפיתוח והקמת חברת "בר"מ", שעוסקת בכך עד היום בממדים הרבה יותר גדולים עם המון שכלולים ובעיקר תוך שמירה קפדנית על סניטציה למניעת מחלות שמהן סובלות התרנגולות. ועם תוצאות עסקיות ומקצועיות מרשימות .

 בשנת 2009 עם שובי למענית לאחר עבודה של 30 שנה ביצוא פירות מישראל , בגיל 70 התקבלתי לעבודה חלקית במשרדי בר"מ . המשכתי בכך 9 שנים  . ראיתי בכך גם סגירת מעגל של עבודה בלולי מענית 1953-2018 . לא הפכתי ללולן אבל קצה של זיכרונות מהלול העליתי כאן . 

 

יגאל ברקת   מענית 5.9.2020