קיבוץ מענית (רגיל)

הנצחה

דף הבית > הנצחה
 
 
חפש

בני שוורץ

  • תאריך לידה
  • 18/05/1953 
  • תאריך לידה עברי
  •  
  • תאריך פטירה
  • 17/09/2014 
  • תאריך פטירה עברי
  •  
  • מקום קבורה
  • קיבוץ מענית 

בני שוורץ, ז"ל

בני נולד ב-  18.5.1953 להוריו יושקו ולאה שוורץ בקיבוץ מענית, אח צעיר לדליה ונורית. הוא גדל בקבוצת  "דגן", שהורכבה מאיחוד של שלוש שישיות והיה הילד הצעיר בקבוצה. מיצוּבוֹ והיותו קטן-קומה השפיעו במידה רבה על התפתחותו כילד שקט ולא מתבלט. הוא אהב ספורט, אך כילד קטן-מימדים לא היה ספורטאי.  גם בתקופת המוסד לא התבלט בני מבחינה חברתית ולימודית אך הוא היה מהמעטים שלמדו נגינה, ובחר בכינור על אף שהיה זה כלי קשה ותובעני מאד. שינוי משמעותי חל בו כשהחל לצמוח והפך לאחד הגבוהים בקבוצתו. הוא החל לעסוק בתחומי ספורט שונים, ובעיקר שיחק כדורעף. בסיום לימודיו במבואות עירון התגייס לצבא בנובמבר 1971 ושירת בחטיבת השריון. תחילה עבר טירונות ברפיח, אחר כך קורסים מקצועיים, קורס מפקדי טנקים ולבסוף יצא לקורס קצינים ביחד עם גדעון גרואג, ידידו וחברו-לקבוצה.

ב-5.6.1973, ערב פרוץ מלחמת יום הכיפורים נקראו צוערי קורס הקצינים לרדת לקו, בעיצומן של ההכנות למסדר סיום הקורס.  הם קיבלו בעל-פה  מהרמטכ"ל את מינויים לקצינים. בני נשלח עם כמה קצינים נוספים לחזק את הקו הקדמי. באומץ רב נלחם כשהוא מפעיל טנק שחובר מחלקי שני טנקים פגועים, עד שקיבל טנק תקין והצטרף לגדוד. הוא חצה את התעלה והגיע עם גדודו לקילומטר ה-101 מקהיר. שם נשאר והיה החייל האחרון שיצא מהקו והגיע הביתה לחופשה אחרי חודשיים. את דרגות הקצונה קיבל בני כשהוא כבר קצין תקופת השירות בצבא, ובמיוחד החוויות הקשות של מלחמת יום הכיפורים, עיצבו וחישלו את בני והוא חזר מהצבא אדם אחר.

עוד בהיותו במוסד עבד בני בענף הבננות  ואחרי השחרור מהצבא חזר לענף לתקופה מסויימת, עד שנקרא לתת את חלקו בעבודת הייצור בגלעם.  בתקופה זו נקרא בני  לצאת לפעילות תנועתית ויועד לו תפקיד של ראש קן. הוא נענה לדרישת התנועה, אך מוסדות הקיבוץ התנגדו בגלל חיוניותו לעבודה בגלעם. בסיום שנת התורנות בייצור יצא ללימודי הנדסאות, תעשיה וניהול במדרשת רופין למשך שנתיים. בתום הלימודים החל לכהן כמנהל הייצור בגלעם, לצידו של דב ביס, ז"ל.

 בני היה  בעל חוש צדק מפותח ותודעה פוליטית וכבר בשנת 1979 נבחר לריכוז הועדה הפוליטית, תפקיד שבאופן מסורתי היה עד אז בידי חברים ותיקים יותר. 

בשנת 1980הוחלט במענית על קליטת גרעין של חניכי השומר-הצעיר. צוות מדריכים בראשותו של אורי עתיר לקח על עצמו את המשימה והתפצל בין ארבעה קיני-תנועה גדולים, על מנת לגייס מהם חניכים לגרעין. בני ורוני גורן פעלו באשדוד. הפעילות נעשתה בעיקר בסופי שבוע, בהתנדבות, אחרי העבודה המאומצת בגלעם.

בני היה מאד מעורב ופעיל בישיבות הצוות ובשטח ויצר קשרים טובים עם החניכים. איפיינו אותו כושר ארגוני וחוש פדנטי, והוא הקפיד על הליכה לפי הכללים שהצוות, הקיבוץ והתנועה קבעו. 

בסוף שנות השבעים הכיר בני את רות זיגמן, מתנדבת שוויצרית במענית, והתפתח ביניהם סיפור אהבה. בשנת 1981 נסע עם רות לשוויץ כדי להכיר את משפחתה ולהינשא שם. הקמת משפחה עם מתנדבת לא היתה דבר פשוט והדבר דרש כוחות, נכונות ויכולת להתמודדות עם הקשיים. משפחתו של בני קיבלה את רות לחיקה בחום והדבר הקל על קליטתה במענית.  בדצמבר 1982 נולד בנם הבכור רוני וכשלוש שנים אחריו נולד הבן השני, רפי.  אהבה גדולה היתה בין בני לרות וביחד התמודדו עם הקשיים שעמדו בפני זוג מעורב, עם הלבטים איפה לחיות וכיצד לגדל את ילדיהם. רות התקשתה מאד להשלים עם הלינה המשותפת ורצתה את הילדים איתה בבית. הקיבוץ עדין לא היה מוכן למעבר ללינה משפחתית והתהליך היה רק בראשיתו. בני הבין לרצונה ותמך בה והם היו בין המשפחות הראשונות שלקחו את ילדיהן ללינה בבית, בטרם החל תהליך המעבר המסודר של כולם. משנדרשו המשפחות שלקחו את ילדיהן ללינה בבית להחזירם לבתי הילדים, החליט בני, ביושרה שאיפיינה אותו, לכבד את רצונה של רות שילדיהם ישנו בבית ולעזוב את הקיבוץ, כדי לא לזעזע את המערכת. במשך כשנה התגוררו ברחובות, שם עבד בני בחברת "פאקא" לייצור שמרים, ואחר-כך נסעה המשפחה לשווייץ, כדי לנסות לחיות שם. בשוויץ עבד בני כמנהל ייצור בחברה לייצור שוקולד, אך הרגיש חוסר שייכות בנֵיכר והוטרד מאד מגילויי האנטישמיות שחווה בשוויץ. בתום חמש שנים מעזיבתם את הקיבוץ החליטו בני ורות לשוב למענית, ובשנת 1993 אכן חזרו. בני החל לנהל את בית האריזה של "גלעם", והתמיד בתפקידו זה כמה שנים, עד שעבר למחלקת תכנון, פיקוח וייצור בגלעם, שם עבד עד החודשים האחרונים, כשנאלץ להפסיק מחמת מחלתו.  

עם שובו לקיבוץ, בוגר יותר ובעל נסיון חיים, התבלט בני כאדם רודף צדק ובעל יושרה אישית, אשר אינו דורש ומצפה מאחרים את שאינו דורש מעצמו. בני לא חשש להביע את דעתו ולהיאבק עליה גם כשהיה במיעוט – דבר שקרה לא אחת. הוא לא היה איש של פשרות. ישר כסרגל, כפי שמעידים עליו מכיריו ומוקיריו. הוא לא עיגל פינות ועמד על דעותיו, ועל כך שילם לא פעם מחיר כבד. היה בעל תודעה חברתית, נטל חלק במבצעים חברתיים בעלי אופי לאומי, והיה פעיל מאד בפעולות למען שחרורו של גלעד שליט.  

בשנת 2007 נבחר ליו"ר ועדת הביקורת ולאחר 3 שנות כהונה בתפקיד נבחר לתקופה נוספת של שלוש שנים. וכך נכתב, בין השאר, בפניית ועדת המנויים לחברי הקיבוץ לאשר את בחירתו לתקופה נוספת:  

 "אנו חושבים כי בני מבצע היטב את תפקידו. עם הועדה והמבקר, ויוזם בקרת נושאים רלוונטיים לקיבוץ ולענפים. בני למד והתמחה בתחום והוביל את הסדרת וחידוש תקנון הביקורת של מענית...  בולט אצל בני שהוא בעל דעה עצמאית ונפרדת מול ממלאי התפקידים הפעילים ועם זאת מקיים עמם תקשורת עניינית ומקדמת".

לפני ארבע שנים התגלו סימנים ראשונים למחלתו, אך לא זוהו במלוא ממאירותם. רק בינואר השנה התפרצה המחלה במלוא עוצמתה ובני החל במאבק הישרדות, כשהוא מקבל טיפולים חדשניים וקשים, שחלקם התאימו לו וחלקם נדחו על-ידי גופו.  בשבועות האחרונים לחייו עבר לבית הסיעודי בעין-שמר, שנתן תשובה הולמת למוגבלותו הרבה כתוצאה מהמחלה.  רות והילדים ואחיותיו היו לצידו כל הזמן, תמכו בו וחיזקו את ידיו במאבקו לחיים, עד כי הוכרע בידי המחלה הנוראה.

יהי זכרו ברוך.

17.9.14

 

 

פרידה שלא על מנת להיפרד


בני תמיד היה האח הקטן שלי אפילו אם לפעמים נהג כאח גדול ואחראי.

11 שנים הבדילו בינינו.  לא גדלנו יחד, כי כשנולד כבר הייתי נערה ובחינוך של הימים ההם, הביקורים בבית ההורים היו קצרים ונפגשנו מעט.

 לא היינו ידידי נפש, אבל תמיד היינו אחים, תמיד אחד בשביל השני.

אני מנסה להיזכר בתמונות מהעבר:

בפעם הראשונה כשהיה בן שנתיים, התיישב על עקרב צהוב.  יומיים היה בלי הכרה ואנחנו היינו בחרדה גדולה עד שהתיישב וחייך חיוך ראשון.

במלחמת יום הכיפורים חודש ימים לא שמענו ממנו, ולא היתה סוף לחרדה, עד שחזר מגודל, פרוע רזה, יפה ועייף מאד.

כשבאתי לבקר את המשפחה בשוויץ, נסענו שנינו לטייל בנופים המרהיבים של שוויץ, אוסטריה וגרמניה טיול יפהפה וחברה נעימה.  וכשחזרנו זכיתי לאירוח מושלם מרות וממנו.

אני זוכרת איך בא לחלץ אותי בלילה, כאשר נתקעתי עם המכונית בכביש שש, ואל מי יכולתי להתקשר אם לא אליו? והוא בא מיד זריז ועניני.

 כולנו, אם היינו צריכים עזרה פיזית כלשהי או עצה טובה, תמיד היה למשענת בשבילנו, לי, לנורית, ולמשפחות המתרחבות שלנו.

בני, האח שלי, היה ישר כסרגל, אמין, כעסן גדול, דעתן, תמים ורגיש, מעורב חברתית ופוליטית, שהאמין תמיד שאפשר לתקן את העולם. אבל בעיקר בעיקר, היה חבר, בעל ואבא מסור עד בלי די.

בתקופה האחרונה מאז התפרצה המחלה במהירות, הבנתי שאין תקוה,  וגיליתי עד כמה הוא אהוד  ונגע בכל כך הרבה אנשים. 

רבים עטפו אותו בחיבה והערכה עד ימיו האחרונים ואני מודה להם על כך.

בשם המשפחה, אני רוצה להודות לצוות המרפאה ובמיוחד  לד"ר רקפת, שהייתה בשבילנו ביום  ובלילה, במהירות ובסבר פנים יפות, ניסתה לעזור ולעודד עד כמה שיכלה. לעובדי גלעם  ולגלעם, ביתו השני, במיוחד ליעקב ברג שעזר בכל מטלה גדולה וקטנה בלי שנתבקש, תמך ברות  ובבנים בשעותיהם הקשות. לצוות החממה בעין-שמר, ביתו הפוליטי, ובראשם אביטל. לחברי ילדותו הנאמנים, גדעון, ירון ויובל, לחבריו מהצבא, שאליהם היה קשור כל כך והם אליו.   

תודה לצוות בית דורות בעין שמר, שניסו להקל עליו כמה שיכלו את תקופת חייו האחרונה.

תודה לכל החברים הרבים שביקרו תמכו ועודדו, לא את כולם פגשתי או הכרתי, וגם שכחתי. אתכם הסליחה, אבל דעו שעזרתם לנו מאוד ובעיקר בעיקר לבני.

אני רואה לנגד עיני את העיניים החומות והטובות שלו. כל כך קשה להיפרד, אבל אתה נשאר בליבנו.

 דליה

 

אבי צלצל ואמר בני מת - רונית בן טל

אבי צלצל ואמר בני מת, היה שקט עצוב, אחר כך אנחת 
רווחה – נגאל הבן-אדם, אחר כך באו מחשבות:

בני הוא הכי צעיר הכי קטן בדגן, לא שהוא היה התינוק שלנו הוא היה האחרון שחוגגים לו יום הולדת.
בני בעל העינים עם הזוויות כלפי מטה כשהוא צוחק רואים רק סדקים וכשהוא בוכה, יודעים שמשהו ממש לא בסדר כי בני אף פעם לא בוכה, בני מתרגז וצועק אבל לא בוכה.

תמיד זה - איזה עצבים, ולא כמה עצוב, כי זה באמת עצבים למות באמצע החיים וזה ממש עצבים להיות נזקק כל-כך.

מעולם לא לימדו אותך איך עושים את זה איך מבקשים עזרה איך אומרים כואב לי, איך נאנחים איך בוכים. בני בחודשים האחרונים עברת קורס מזורז בכל אלה, מזלך שרות שגם בשבילה זה ממש עצבים כל הנזקקות הזאת
היתה בשבילך, מאד מאד.

בני יקר, האבות שלנו מאותה עיר בסלובקיה – לויצה, הקירבה של בני עיר קרבה אותם גם בחייהם, האמהות שלנו שתיהן אופות בחסד, כך גם אנחנו בני אותו כפר, בני אותה קבוצה, ילדים אחרונים במשפחתנו, לשנינו 2
אחים גדולים באותם הפרשי גיל, צעירים בני +60  שצריכים להתמודד עם הפרידה, לא קל בן אדם לא קל אפילו עצוב עצוב מאד.

אני עדיין רואה אותך צועד/רץ בסובב מענית.

רונית
 
‏18–ספטמבר–14
בני שוורץ 18_מאי_1953 - 17_ספטמבר_2014

בני אחי.

בחודשי הריונן המתקדם, המתיקה לאה סוד עם תמר. היא בקשה לקרא לילוד שלה אם יהיה בן בשם גדעון.
תמר ילדה חודשיים קודם- ואני נקראתי גדעון ואתה בני.
מאז,1953 וה"אגדה", שלובים היו חיינו עד היום.

כתינוקות בשישיה עם אתי,ניצה,שמוליק ויעקב הנקין. אחר כך בשישיה הצעירה בקבוצת דגן ה"גברית", שם כל התקוטטות בינינו [והיו כאלה לא מעט] הפכה זירת תרנגולים כשאחד בני הכיתה שצפה ראשון, מחה כף וצעק "מכות" "מכות" ואז נאספו כל בני הכיתה ונחלקו לאלה שעודדו אותך ואלה שאותי. בתום הקטטה הינו פורשים כל אחד לפינתו , לבלוע את דמעות הכאב העלבון והפגיעה בשני.

ימי דגן הסתימו כשעלינו לתיכון במבואות עירון ונהיינו , עם החיזוק של בני ברקאי "אמירים". אז עסקתה בהתמדה ובמסירות בעינינך העיקרי, הנגינה בכינור, עד שלפתע צמחת וגבהת והפכת מ"קטן" ל"גדול" ומשחק הכדורעף הפך אף הוא לחלק ממך.

בתום התיכון, הגיע העת לעזוב את הקן המשותף- כל אחד אמור לצאת לדרכו העצמאית בצבא ובכלל , אך הגורל קבע אחרת. גם חלקנו חדר משותף בקיבוץ וגם גויסנו לאותו חיל השיריון.
יחד עברנו את הטירונות המקצועות הצמ''פ קורס המטקים בה''ד 1 וקורס קציני השיריון –קק''ש נ''ה שמסדר הסיום שלו אמור היה להיות בסוף אוקטובר 73.

בערב יוה''כ אותו הזמן הוטסנו בטיסה נמוכה לביר תמדה בסיני להתכונן לבאות.
למחרת לקראת 11 בצהריים , בהודאה מהרמטכ''ל דדו , הוסמכנו לקצונה. אותך לקחו מיד עם עוד חמישה צוערים/קצינים לחזק את היחידות לאורך התעלה, לקראת המלחמה שתיפתך ב18:00 אחה''צ, כפי שחזו.
לא עברו שעתיים והמיגים המצריים ירדו באין מפריע, על ביר תמדה. בחופזה ללא כלים אחרים, דהרת עם החברים האחרים על נגמ''ש של חוליה טכנית, אלי קרב בתעלה. אותו הלילה תפס שמעון ראשון את טנק שהתפנה ונפרדתם לעד.
באין טנקים בתושיה רבה למחרת קשרתם טנק עם מנוע ותותח פגוע לטנק עם תותח תקין ומנוע פגוע וניהלתם את הקרב.
אחר כך לא הקטנת ראש, דאגת לתיקון אחד הטנקים, אספת צוות וחזרת לחזית ולגדוד 46, איתו עברתה את כל המלחמה בסיני ובהמשך במעבר התעלה בואך מצרימה. בדרך אל היעד , השמדת בסיסי טילים ליד הר העטקה והגעתם עד הקילומטר המאה ואחת לפני קהיר.הכי מערבה שהגיעו כוחות צ"הל בכיתור הארמיה השלישית המצרית.שם נוהלו שיחות ההפרדה בין ישראל למצרים.
עם החתימה על הסכמי הפרדת הכוחות. אתה היית מאחרוני החילים לעזוב את מצרים.

לימים בתום השרות חזרת הביתה אל שדות הבננות, לפעילות הפוליטית והחברתית כמדריך בגרעין ולחיי הקיבוץ. עד מהרה משכו אותך לעמדת היצור בגלעם ובהמשך לניהול היצור בגלעם.הקמת משפחה לתפארת וגאוה עם רות ,התנסית בהמשך ביצור שמרים בפקא ובשוקולדים בשוויץ. ואז חזרתם הביתה למענית .

מדי שנה בשנה ביום הזכרון לחללי צה''ל ,אנחנו מתאחדים לבקר חלק ממשפחות חבירנו הנופלים.את משפחות שמעון בן דרור בשדה נחמיה ,ירון גבעתי במצובה, דדי ואפריים ישראלי בדוברת וכמובן את הוריו של ירמי טנא בן כיתתנו קושו וחיקה כאן במענית.
מסירותך לא ידעה גבול, ובאוקטובר האחרון היית השותף הפעיל והמאחד למפגש בוגרי הקק''ש ומפקדיו ולמפגש בשטח עם צוערי השריון של היום.[היום זה נראה כאילו הכנת את פרידתך].

ביום הזיכרון האחרון לקחנו אותך בכוח לביקור המסורתי-הפעם, רק אצל מרים גבעתי.
בדרך חזרה שוב התקוטטנו-ושלמה אמר- "בני חזר לחיים".-קיווינו.

בשבועות האחרונים כל אימת שנפרדנו ליד מיטת חוליך בלענו אתה ואני את הדמעות בכדי לא להראות "חלשים" כמו פעם.

שילשום היית רדום כשרות אמרה לך שאני הולך –הפעם חייכת.

עינך יבשו ושלנו רטובות
היה שלום אח.

גידי גרואג

 
 

פינה לזכרו של בני שוורץ שהוקמה בפינת ירמי על יד אבי ברזילי ובתמיכת בני קבוצת אמירים