קיבוץ מענית (רגיל)

חודש אדר - חג פורים

דף הבית > חגים ומועדים בישראל >  חודש אדר - חג פורים
 
 

אדר הוא החודש השישי בלוח השנה העברי . חודש אדר בשנים מעוברות יש שני חודשי אדר – אדר א' שיש בו 30 ימים ובחודש אדר ב' יש 29 ימים. בדרך כלל חלים כל אירועי החודש בחודש זה.

בחודש אדר נהוג לחגוג   "משנכנס אדר מרבין בשמחה", מנהגי חגים שמחים ששיאו חג הפורים.

חודש אדר נמצא במזל דגים. במיתולוגיה היוונית אלו הדגים אליהם שינו את צורתם אפרודיטה וארוס במטרה לחמוק מהטייפון המפלצתי. הדגים מתוארים כשהם קשורים יחדיו כדי שלא יאבדו זה את זה. גם מזלם של ישראל עלה בחודש הזה שנמשלו ישראל לדגים שהדגים חיים במים ותורה משולה למים. 
 
מקור השם של אדר מארץ בבל שבה אד"ר הוא שם של אל. לשם אדר ייתכנו מספר פרושים: מקור השם במילה האכדית adaru שפרושה "גורן" סיבה אפשרית היא שבחודש זה החלו לתקן ולהכין את הגרנות לקראת הקציר של חודשי האביב. מילה דומה באוגרית היא udarשפרושה גבורה.

ארבע פרשיות: בחודש אדר בנוסף לקריאה הרגילה מקראים בבתי הכנסת עוד ארבע פרשיות. שבת שקלים: בשבת זו קוראים את הציווי על מתן מחצית השקל. שבת זכור: קוראים את הציווי לזכור ולמחות את זכר עמלק. שבת פרה: פרה אדומה, זכר לזמן המקדש בו ניתן היה לטהר טמאי מת על ידי אפר הפרה האדומה לצורך העליה לרגל והכניסה לבית המקדש. שבת החודש: קוראים את הפרשה המדברת על קידוש חודש ניסן ועל קרבן פסח מצרים ופסח דורות.

חג הפורים: בחודש אדר חוגגים את חג הפורים, החג לזכר האירוע שאירע ליהודים בשושן הבירה שבו נהפך גורלו של העם היהודי מהשמדה לגדולה.

בחודש אדר (בז' אדר שנת תפ"ח)  זהו יום פטירתו של משה רבנו. מדינת ישראל קבעה כי ביום זה יהיה יום הזיכרון לחללי כוחות הביטחון וצה"ל אשר מקום קבורתם לא נודע.

במענית החג מתחיל עם ההכנות של צוותי החג למסיבת תחפושות ענקית שאליה מגעים רבים לחגוג ביחד את שמחת החג. חדר האוכל מתקשט ומשנה את תפקידו לארח עשרות חוגגים בשתיית משקאות אלכוהלים מאכלים אפרטייב ומוזיקה ממיטב הדי-גיי המקומיים והמושכרים.

שיא הערב, בדיוק בחצות, מתכנסים כל החוגגים אל בימת ההופעות ובו מועלים סקצ'ים של מיטב הנוער בדרך כלל  נכללים הופעות שבהם מעלים את דמויות של ממלאי תפקיד שונים בקיבוץ שבכל שנה משתלחים ולא לפסוח על ממלאי תפקיד שעשו את השנה.

לרחבת הריקודים מגעים מחופשים או לא ורוקדים וחלצים את העצמות כשלכל גיל יש הרגע שלו. בעבר נהגו לבצע רונדו ענקי בו רבקה בוקסר ביצע כאוגרפיה של ריקוד המוני שכולם היו יוצאים בסערה אילו.