קיבוץ מענית (רגיל)

הסליק במענית

דף הבית > אודות >  הסליק במענית
 
 

הקשר למציאת הסליק במענית – קצת היסטוריה:

בשנת 1949 נחקק "חוק ההגנה המרחבית". על פי החוק - למערך ההגנה המרחבית יש תפקידים הן במלחמה הן בביטחון השוטף. תפקידה העיקרי של ההגנה המרחבית בעת מלחמה הוא במגננה. מערך ההגנה המרחבית הבנוי ללחימה במצבים של ניתוק מאפשר לכוחות צה"ל שפטורים מהגנה על היישובים לפנות כוחות למתקפה על מנת שיוכלו להתפנות להתקפה על האויב. כמו כן, יישוב הכלול במערך ההגנה המרחבית מאלץ את האויב להקצות כוחות לכיתורו של היישוב, דבר הפוגע במאמץ המלחמתי שלו

בעקבות חקיקת החוק צוידו היישובים והאזורים בכלי נשק מתאימים שיאפשרו ליישוב או לאזור לבלום לזמן מסוים את ההתקדמות של האויב המצויד בשריון ובארטילריה ולשבור את תנופת מתקפתו. קיומם של היישובים על צירי הפריצה של האויב מהווה סיכון והטרדה למערך הלוגיסטי שלו ויכול לסכן את עצמת המתקפה ואולי גם את המשכה (מתוך ויקיפדיה)

היתה אז תחושה שקיבוצי הסְפָר, ובהם קיבוץ מענית שהיה ישוב-ספר וישב סמוך לגבול המדינה אז, יינטשו ע"י המדינה ואם יותקפו או ייחשפו לפעולות איבה – הם יוותרו לנפשם והצבא לא יבוא להגן עליהם.
בקיבוצים רבים היו סליקים של נשק מתקופת מלחמת השחרור, ובנוסף לנשק המועט שהיה בהם אספו ואגרו עוד אמצעי לחימה וטמנו אותם בסליקים.

היו גם שתי סיבות פוליטיות לאגירת הנשק ע"י הקיבוצים:

1. אחרי פרשת "אלטלנה" (פיצוץ האוניה אלטלנה של האצ"ל שנשאה נשק ותחמושת ע"י ההגנה) היה חשש מפני הפיכה צבאית של אנשי האצ"ל ו"חירות" וחרדו ממצב שבו הם יתפסו את השלטון בארץ.

2. היתה טענה, שמעולם לא הוכחה , שהקיבוצים (הקיבוץ הארצי והקיבוץ המאוחד) אספו נשק למקרה שברית המועצות תגיע לאיזורנו הקיבוצים יילחמו לצידם נגד הכוחות האימפריאליסטיים בארץ.
מי שהיה אחראי על נושא זה היה שייקה וינברג מקיבוץ מסילות, שהיה ממונה על מחלקת הבטחון וגם על מחלקה לריגול נגדי, שעודדו צבירת נשק לקראת המהפיכה שתבוא.
לימים, כשראיינו את שייקה וינר, הוא הכחיש את הדבר ולמעשה לא נמצאו הוכחות ודאיות לכך.

באחוזים ניתן לומר שצבירה הנשק אחרי חקיקת חוק ההגנה המרחבית מהווה 80% מהסיבה לאגירת נשק והטמנתו בסליקים;
החשש מפני הפיכה צבאית של "חירות" מהווה 15% וההתארגנות הקיבוצים ליום שבו תבוא המהפיכה הסוציאליסטי והתמיכה בבריה"מ – 5%.

לגבי הסליק שנחשף אתמול במענית – עדין לא ברור לאיזו תקופה שייכת התחמושת שנמצאה, אולם קרוב לודאי שנאגרה בין 1948-1950. הנושא בבדיקה.

ארכיון מענית - רינה ברקת



התמונה צולמה ופורסמה ע"י רונן טייף