קיבוץ מענית (רגיל)

פרשת השבוע -ויגש

דף הבית > פרשת השבוע >  פרשת השבוע -ויגש
 
 
 פרשת השבוע – ויגש

הפרשה נמצאת בספר בראשית, פרק מ"ד פסוק י"ח - פרק מ"ז פסוק ל"א
הפרשה מתחילה במילים:

וַיִּגַּשׁ אֵלָיו יְהוּדָה, וַיֹּאמֶר: בִּי אֲדֹנִי, יְדַבֶּר-נָא עַבְדְּךָ דָבָר בְּאָזְנֵי אֲדֹנִי, וְאַל-יִחַר אַפְּךָ בְּעַבְדֶּךָ, כִּי כָמוֹךָ כְּפַרְעֹה

השבוע הפרשה מציינת את המפנה החשוב בתולדות עם ישראל. הגלות מרצון שנכפתה על ישראל. יעקב נאלץ, בגלל הרעב הגדול ששרר בארץ כנען, לרדת למצרים ובכך לגרום לפרק חדש בתקומתו של העם שגם כיום מקבל משמעויות לחיים מחוץ לבית. "שלח את עמי" – ביטוי שמשמ אותנו בכל הזדמנות בו נמצא יהודי בגלות כפויה, כשבוי, אסיר או שאינו יכול להגיע לישראל.

הירידה מצרימה המוסברת בפרק זה הגיע לאחר שאחיו של יוסף, שכזכור מהפרקים הקודמים, הפך לדמות חשובה במצרים והיה ממונה על כל המחסנים והתבואה, התגלה לפני אחיו שירדו לחפש מזון במצרים. יוסף שבתרגלי עורמה השאיר את בנימין תחת חסותו לאחר שטמן לו כלי כסף בשקים והגדיר את אחיו כמרגלים שיש לפקח עליהם התוודה אלהם וזאת לאחר 22 שנות ניתוק .

יוסף, בעל המעמד הגדול בקרב המצרים, הצליח לשכנע את אחיו להביא את אביהם, יעקב, שהיה ככל כנראה זקן מופלג, והקושי לספר לו שיוסף חי הייתה אחת הדילמות שהמספר מעסיק אותנו בפרק. בתחילה יעקב לא מתרצה ורק לאחר שה' מתגלה אילו בחלום הוא מסכים לרדת מצרימה וזאת לאחר  שקיבל הבטחה שזה יהיה זמני ויהיה לו טוב. המפגש של יוסף עם אביו מעורר התרגשות עד כדי זה שיוסף לא מתאפק ורותם את הסוסים ויוצא לקראת יעקב לפוגש אותו.

בהמשך המספר מפגיש אותנו עם פרעה, מלך מצרים, שיוסף היה אהוד עליו. פרעה שומע על המפגש של יוסף עם משפחתו ומחליט לתת למפגש הזה משמעות של קירוב משפחות.

בהמשך מוצגים בני המשפחה לפרעה כרועי צאן.שזקוקים לשטח למרעה. פרעה מחליט למסור לידיהם את חבל ארץ גושן לצורך ההתבססות עד שיחזרו לארץ כנען. התבוססות זו עלתה ליורדים מצרימה לאחר שינוי הנפשות להופכו לזר שלא רצוי במקום.

יוסף ממשיך לעשות חייל. כנאמן המלך לתבואה ולכלכלה המצרית ולמחסור ששרר בעולם היבא לכך שתמורות האוכל מכרו האנשים את כל רוכשם ליוסף ובכך עברו להיות חסרי כל ולהפוך להיות לעבדים למלך מצרים.

לסיכום ניתן לפרש את הפרק באופן שבו יוסף סולח לאחים שלו על  מה שעשו לו ומפייס איתם ואף עוזר להם בעת מצוקת הרעב שהייתה בארץ.

 
להרחבה אתר בית חב"'ד, וויקפדיה, עתים

 לעיון בפרשה לחץ