קיבוץ מענית (רגיל)

ענפי חקלאות שהיו במענית משנת 1942 - לול ומדגרה

דף הבית > ענפי חקלאות שהיו במענית משנת 1942 - לול ומדגרה
 
 

בעת היווסדו של קיבוץ מענית בכרכור, בשנת 1936, הוקם במקום לול תרנגולות ואווזים. הביצים שימשו לצריכה עצמית ולמכירה לאנשי האזור וכך גם העופות שלא נמצאו כשירות להטלה. התרנגולות הסתובבו חופשי בחצר מגודרת והיו להן ביתנים ללינה ולהטלה. לול זה שימש תשתית לענף המטילות המפואר שהוקם במענית עם העליה להתיישבות, בידי דב ומרים אייזלר. בתחילה היו לולים קטנים להטלה וגידול. בשנת 1945 נבנה הלול הארוך הראשון . בשנת 1947 הוטס מארה"ב חומר השבחה מזן "ברנדר" להשבחת הזנים הקיימים ולפיתוח זן תרנגולות חדש- תחום שעסק בו דב - שיטילו יותר ביצים. המדגרה הקטנה הועברה מכרכור ובשנים 1949 - 1951 נבנו בתי המדגרות נוספים, ששימשו מקור ללולי מענית ולשיווק אפרוחים. מיון האפרוחים לזכרים ונקבות נעשה באפן ידני, על-ידי הלולנים והלולניות. הביצים נאספו ביד שלוש פעמים ביום ורוכזו בבית אריזה לביצים, שם מוינו ונשלחו לשיווק. הביצים השבורות שימשו לצרכי המטבח. חברים רבים שלא נמנו על צוות הלול הקבוע היו מגויסים למשלוחי עופות ולאיסוף ביצים והזנת התרנגולות בשבתות ובחגים. בימי חמסין קשים מתו תרנגולות רבות ממכת החום והחברות גויסו בהמוניהן למרוט את נוצותיהן ולהכשירן לבישול.

בשנת 1956 קיבל צוות הלול את פרס העבודה של ההסתדרות וב- 1957 נרכשה מדגרה גדולה עם קיבולת של 84.000 ביצים.

לפני 25 שנים הוקם תאגיד בר"מ = ביצי רביה מענית. כיום לבר"מ 15 חוות + מדגרה + שותפות בפעילות חדשה בחו"ל- מיזם בחוף השנהב. למענית בעלות של 26% בבר"מ - הפעילות החקלאית (גידול העופות ותחזוק החוות); כלל המבנים נשארו בידי מענית: מדגרה, בית משרדים, מחסנים, 4 חוות.

תאגיד בר"מ - ביצי רבייה מענית, פועל באינטגרציית ייצור בשר הפטם, הכוללת חוות פרגיות, רבייה ופטם המפוזרות ברחבי הארץ (כיום כ- 15 חוות) מים המלח ועד הגליל, מדגרה ומטה הממוקמים במענית.

ב- 7.6.2020. נעשתה עסקת מיזוג: גם מענית וגם עוף ירושלים הכניסו פעילות חדשה לתאגיד. בסיום המיזוג - בעלות מענית- 26%, עוף ירושלים- 74%.

יחד עם הבעלים, עוף ירושלים, מענית, וקיבוצים שותפים נוספים, שואפים להיות בחזית הטכנולוגיה בתחום, ולהתרחב לתחומים משיקים ולשווקים חדשים הן בארץ והן בחו"ל. כל זה תוך כדי שמירה על איכות גבוהה, שותפות חזקה וחדשנות תמידית.